Stránky

utorok 17. apríla 2012

Aké zariadenia by nemali chýbať vo výdajni jedál ?

Tento článok je určený pre výdajne jedál  v školách a domovoch sociálnych služieb. 


Nedostatok financií v týchto zariadeniach neumožňuje zariadiť výdaj podľa najmodernejších trendov, ktoré už dávno nefungujú len systémom  podávania  jedál cez okienko. Venujme sa ale prevádzkam ktoré vydávajú maximálne 3 až 4 hlavné jedlá a polievku. Vybavenie týchto prevádzok by malo obsahovať základné komponenty, ktoré tvoria jadro výdaja a komponenty, ktoré dopomáhajú obsluhe aj klientom  jednoduchšie a rýchlejšie prejsť celým výdajným procesom.


Základnými prvkami výdaja sú:
• Zásobníky tanierov vyhrievané a nevyhrievané
• Teplé vane vodné
• Nadstavby na jednotlivé zariadenia
• Nápojové stoly
• Chladené vitríny

Doplnkovými prvkami výdaja sú:
• Neutrálne stoly
• Zásobníky na  tácky
• Zásobníky na príbory
• Zásobníky pečiva

Každý s týchto prvkov má svoje miesto, ktoré po zostavení vytvorí samostatný pracovný úsek. Tieto úseky sa rozdeľujú na:
• Odber tácok a riadu
• Úsek výdaja polievok
• Úsek výdaja teplých jedál
• Šaláty
• Múčniky a koláče
• Studené nápoje
• Teplé nápoje
• Doplnkové produkty

Bližšie sa povenujeme aktívnym prvkom, ktoré sú väčšinou pripojené na elektrickú sieť. Stým sú spojené náklady na energie, ktoré významne ovplyvňujú efektívnosť prevádzky.
Zásobníky tanierov vyhrievané a nevyhrievané
Zásobníky tanierov od všetkých výrobcov sú na rovnakom princípe. Majú automatický zdvíhací mechanizmus zostavený z pružín, ktorý zabezpečí, že stĺpec s taniermi je zdvíhaný do ergonomickej výšky tak, aby obsluha mala jednoduchý prístup k tanieru. Každý zásobník môže byť zabudovaný do pevného stolu, alebo môže byť aj ako samostatný vozík na kolieskach. Tieto zásobníky sa delia na vyhrievané a nevyhrievané. Podľa výrobcov sa ešte zásobníky líšia príkonom a kvalitou tepelnej izolácie. Najlacnejšie vozíky bez izolácie a s malým príkonom ohrievajú tanier na výdajnú teplotu niekoľko hodín a majú tak veľkú spotrebu energie.

Teplé vane vodné
Tieto vane sú prispôsobené na uloženie pokrmov v gastronádobách, kde teplo unikajúce z pokrmov je nahrádzané teplom z vodných kúpeľov, v ktorých je gastronádoba ponorená.  Výrobci ponúkajú širokú škálu týchto vaní o kapacite 2 GN1/1, 3 GN1/1, 4 GN1/1 a 6 GN1/1. Tieto zariadenia môžu biť stabilné aj pojazdné. Ohrev môže biť pre každú GN samostatný, alebo spoločná pre všetky GN. Plnenie vodou u najlacnejších modelov je ručné, rovnako ako vypúšťanie. Renomovaný výrobcovia ponúkajú modely vybavené automatickým dopĺňaním vody, vypúšťaním a napúšťaním pomocou tlačítka. Každý model môže byť vybavený rôznymi typmi nadstavieb. V neposlednom rade je podstatná kvalitná tepelná izolácia.

Nadstavby na jednotlivé zariadenia
Nadstavby môžu byť nerezové, presklené alebo z časti presklené pre samoobslužný modul. Nerezové slúžia zväčša pre ukladanie tanierov pre rýchli odber klienta. Presklené majú za úlohu zabrániť stravníkom kontaminovať vydávaný pokrm, ale zároveň majú uľahčiť prehľad ponúkaných jedál stravníkom.

Nápojové stoly
Nápojové stoly slúžia pre výdaj nápojov, ktoré môžu biť vyhrievané ale aj chladené. Pre výdaj vyhrievaných nápojov je možné použiť termosy pripojiteľné na elektrinu, alebo neutrálne termosy bez ohrevu. Pre výdaj chladených nápojov je možné použiť čerič  nápojov, tiež je možné nápoje použiť  postmix a najjednoduchšie riešenie je neutrálny termos s výpustným kohútikom.






Chcete sa dozvedieť  viac o obehových chladničkách, ktoré môžete využiť  vo Vašich prevádzkach ???
Neváhajte a napíšte nám o čo máte záujem a my Vám bezplatne poradíme s Vašim výberom. Kontaktný formulár nájdete tu... http://gastrodirect.sk/contacts

Ďalšie užitočné informácie môžete nájsť na našich stránkach - www.gastrodizajn.sk a www.gastrodirect.sk
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára