Nedostatok financií v týchto zariadeniach neumožňuje zariadiť výdaj podľa najmodernejších trendov, ktoré už dávno nefungujú len systémom podávania jedál cez okienko. Venujme sa ale prevádzkam ktoré vydávajú maximálne 3 až 4 hlavné jedlá a polievku. Vybavenie týchto prevádzok by malo obsahovať základné komponenty, ktoré tvoria jadro výdaja a komponenty, ktoré dopomáhajú obsluhe aj klientom jednoduchšie a rýchlejšie prejsť celým výdajným procesom.
Základnými prvkami výdaja sú:
• Zásobníky tanierov vyhrievané a
nevyhrievané
• Teplé vane vodné
• Nadstavby na jednotlivé zariadenia
• Nápojové stoly
• Chladené vitríny
Doplnkovými prvkami výdaja sú:
• Neutrálne stoly
• Zásobníky na tácky
• Zásobníky na príbory
• Zásobníky pečiva
Každý s týchto prvkov má svoje
miesto, ktoré po zostavení vytvorí samostatný pracovný úsek. Tieto úseky sa
rozdeľujú na:
• Odber tácok a riadu
• Úsek výdaja polievok
• Úsek výdaja teplých jedál
• Šaláty
• Múčniky a koláče
• Studené nápoje
• Teplé nápoje
• Doplnkové produkty
Bližšie sa povenujeme aktívnym prvkom,
ktoré sú väčšinou pripojené na elektrickú sieť. Stým sú spojené náklady na
energie, ktoré významne ovplyvňujú efektívnosť prevádzky.
Zásobníky tanierov vyhrievané a nevyhrievané
Zásobníky tanierov od všetkých
výrobcov sú na rovnakom princípe. Majú automatický zdvíhací mechanizmus zostavený z pružín, ktorý zabezpečí, že
stĺpec s taniermi je zdvíhaný do ergonomickej výšky tak, aby obsluha mala
jednoduchý prístup k tanieru. Každý zásobník môže byť zabudovaný do
pevného stolu, alebo môže byť aj ako samostatný vozík na kolieskach. Tieto
zásobníky sa delia na vyhrievané a nevyhrievané. Podľa výrobcov sa ešte
zásobníky líšia príkonom a kvalitou tepelnej izolácie. Najlacnejšie vozíky
bez izolácie a s malým príkonom ohrievajú tanier na výdajnú teplotu
niekoľko hodín a majú tak veľkú spotrebu energie.
Tieto vane sú prispôsobené na uloženie
pokrmov v gastronádobách, kde teplo unikajúce z pokrmov je nahrádzané
teplom z vodných kúpeľov, v ktorých je gastronádoba ponorená. Výrobci ponúkajú širokú škálu týchto vaní
o kapacite 2 GN1/1, 3 GN1/1, 4 GN1/1 a 6 GN1/1. Tieto zariadenia môžu biť
stabilné aj pojazdné. Ohrev môže biť pre každú GN samostatný, alebo spoločná
pre všetky GN. Plnenie vodou u najlacnejších modelov je ručné, rovnako ako
vypúšťanie. Renomovaný výrobcovia ponúkajú modely vybavené automatickým dopĺňaním
vody, vypúšťaním a napúšťaním pomocou tlačítka. Každý model môže byť
vybavený rôznymi typmi nadstavieb. V neposlednom rade je podstatná
kvalitná tepelná izolácia.
Nadstavby na jednotlivé zariadenia
Nadstavby môžu byť nerezové, presklené
alebo z časti presklené pre samoobslužný modul. Nerezové slúžia zväčša pre ukladanie tanierov pre rýchli odber
klienta. Presklené majú za úlohu zabrániť stravníkom kontaminovať vydávaný
pokrm, ale zároveň majú uľahčiť prehľad ponúkaných jedál stravníkom.
Nápojové stoly slúžia pre výdaj
nápojov, ktoré môžu biť vyhrievané ale aj chladené. Pre výdaj vyhrievaných
nápojov je možné použiť termosy pripojiteľné na elektrinu, alebo neutrálne
termosy bez ohrevu. Pre výdaj chladených nápojov je možné použiť čerič nápojov, tiež je možné nápoje použiť postmix a najjednoduchšie riešenie je
neutrálny termos s výpustným kohútikom.
Chcete sa dozvedieť viac o obehových chladničkách, ktoré môžete
využiť vo Vašich prevádzkach ???
Neváhajte
a napíšte nám o čo máte záujem a my Vám bezplatne poradíme s Vašim
výberom. Kontaktný formulár nájdete tu... http://gastrodirect.sk/contacts
Ďalšie užitočné informácie môžete nájsť na našich stránkach - www.gastrodizajn.sk a www.gastrodirect.sk
Ďalšie užitočné informácie môžete nájsť na našich stránkach - www.gastrodizajn.sk a www.gastrodirect.sk
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára