Stránky

utorok 24. apríla 2012

Ako si zvoliť tematické zameranie reštaurácie ?

Akú kuchyňu budem ponúkať ?
Každý z nás si vie vytvoriť predstavu/sen o podobe budúcej reštaurácie, ale už nie každý vie čo, daná predstava v reálnom gastronomickom svete predstavuje. Netvrdím, že sa to nedokážeme naučiť, ale ak sa najprv rozhodneme niečo spraviť a až potom sa začneme učiť, tak vás to môže vyjsť veľmi draho. Preto každému odporúčam, kým sa pustíte do pretvárania svojich snov na realitu, preštudujte si maximum materiálov o téme, ktorú plánujete zvoliť ako nosnú vo vašej reštaurácii.


Pred samotným rozhodnutím sa, akým smerom sa bude vaša reštaurácia uberať, je dobré uvedomíť si pár faktov, ktoré nás ubezpečia v správnom výbere tematického zamerania. Tým prvým je nájdenie odpovede na otázku, čo v skutočnosti o zvolenej téme viem ?
Dám vám malý príklad - celý život ma okúzľuje Taliansko a mojim snom je otvorenie talianskej reštaurácie. A teraz si ja otvorím tú svoju. Síce neviem, aké varné postupy, suroviny a koreniny sú pre danú kuchyňu špecifické, ale mám rád pizzu a špagety, tak prečo nejsť do toho. Potom to ale na Slovensku aj tak vyzerá, na každej pizze je eidam a v cestovinách namiesto čerstvých paradajok je hlavnou ingredienciou kečup. Netvrdím, že by sme nemali otvárať talianske reštaurácie, ale mali by ste mať aspoň také znalosti zvolenej oblasti, aby ste dokázali reálne zhodnotiť kvalitu výstupného produktu od vašich kuchárov.
Ak nedisponujeme takými skúsenosťami je vhodné, aby riadiaci a výrobný proces viedol odborník. Nemusí to byť Talian /v našom prípade/, ale mal by to byť človek, ktorý v danej oblasti pôsobil a vie čo má od zamestnancov a od celej prevádzky vyžadovať.
Uvedomte si, že výber tematického zamerania vašej prevádzky, by mal byť čo najbližší vašim skúsenostiam a stravovacím návykom.  Ak tomu tak nie je, nájdite človeka, ktorý týmito skúsenosťami disponuje a oslovte ho o možnú spoluprácu.

Určite si neotvárajte multikultúrnu alebo svetovú kuchyňu, nič také neexistuje !!! Keď počujem, že varíme svetovú kuchyňu, tak je jasné že to bude riadny prú-ser :-)

Ďalšie užitočné informácie môžete nájsť na našich stránkach - www.gastrodizajn.sk a www.gastrodirect.sk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára