Stránky

pondelok 16. apríla 2012

Prečo je dôležité investovať do kvalitného sporáku



Najdôležitejším zariadením v profesionálnej kuchyni je bezpochyby sporák. Pri nesprávnom výbere tohto zariadenia riskujete, že Vaša prevádzka nebude schopná vyprodukovať potrebné množstvo jedál s prijateľnými nákladmi na energie  alebo v horšom prípade nebudete z dôvodu poddimenzovania schopný uvariť potrebné množstvo jedál. Kvalitný sporák je podľa nás tým najdôležitejším zariadením vo Vašich prevádzkach. Podľa média, na ktorý sa sporák napája, sa sporáky rozdeľujú na
elektrické, plynové  alebo kombinované. V každej z týchto kategórií sú možné rôzne prevedenia. Tie si ale priblížime v inom článku. V tomto článku Vám priblížim najpredávanejší model z hľadiska využiteľnosti a to je kombinovaný sporák.

 Kombinovaný preto, že vrchná  varná plocha je s plynovými horákmi a rúra je elektrická. Samozrejme sporáky sa vyrábajú aj s plynovými rúrami, ale pre našu oblasť sú najrozšírenejšie elektrické rúry. Pravdaže v závislosti od možnosti pripojenia. Bližšie sa teraz pozrime na prevedenie horákov. Moderné sporáky sú už vybavené systémom ,,večného plameňa“. Je to vlastne malý horáčik, ktorý nahrieva teplotné čidlo, ktoré z bezpečnostných dôvodov zamedzuje unikanie plynu v prípade zhasnutia hlavného plameňa. Zároveň tento malý horáčik umožňuje rýchle zapálenie hlavného horáka, stačí ho len ráno zapáliť a tým je horák pripravený v prípade potreby k okamžitému použitiu. Na trhu sú dostupné modely s piezoelektrickým zapaľovaním horákov, tam sa ale vyskytujú problémy z častým zanesením vyvíjača iskry  alebo jeho ohnutím, tým je prenos iskry znemožnený a horák musíte zapaľovať externým ohňom. Samozrejme pri piezoelektrickom zapaľovaní je zvýšené riziko poruchy na spínači alebo samotnom vyvíjači iskry. Ďalším dôležitým faktorom je samotný výkon horákov, keď si predstavíme, že na domácich sporákoch je najsilnejší horák s výkonom 3,5kW, tak pri profesionálnych sporákoch je to vlastne najmenší výkon jedného z horákov. Pri rade sporákov do 100 jedál sa najväčšie horáky pohybujú pri výkone 4,5 až 5kW, pri rade do 300 jedál sa výkony horákov pohybujú okolo 7,5kW a pri sporákoch nad 300 jedál to môže byť okolo 10kW. Samozrejme v závislosti od potrieb samotnej prevádzky a varných návykov regionálnych kuchýň. Taká ázijská kuchyňa si vyžaduje výkony horákov od 12kW až po 20kW. Vždy je potrebné, aby sporák, ktorý plánujete zakúpiť do vašej prevádzky, bol nadimenzovaný s určitou rezervou. Predlžuje to životnosť zariadenia a v prípade potreby si môžete byť istý, že vám nevypovie službu pri zvýšenom zaťažení. Vlastností, ktoré určujú kvalitu a vhodnosť sporáka je samozrejme podstatne viac. Môže to byť hrúbka nerezovej plochy alebo materiálové prevedenie redukcií nad horákmi a pod.... ak si neviete rady s výberom správneho modelu  pre Vašu prevádzku je vhodné obrátiť sa na odborníkov, my Vám štandardne ponúkneme všetky dostupné informácie potrebné pre efektívny výber správneho sporáka.

Chcete sa dozvedieť  viac o obehových chladničkách, ktoré môžete využiť  vo Vašich prevádzkach ???
Neváhajte a napíšte nám o čo máte záujem a my Vám bezplatne poradíme s Vašim výberom. Kontaktný formulár nájdete tu... http://gastrodirect.sk/contacts

Ďalšie užitočné informácie môžete nájsť na našich stránkach - www.gastrodizajn.sk a www.gastrodirect.sk
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára