Zdokumentujte vašu
koncepciu do detailov. Ak neviete čo sa snažíte dosiahnuť, nebude to vedieť ani
váš návrhársky tím. Cenovo dostupný reštauračný dizajn môže byť dosiahnutý, ako
náhle budete mať spracovanú stručnú koncepciu vášho menu. Pretože dizajn
kuchyne a úroveň vybavenia je
priamo viazaná na vaše menu. V počiatočných fázach sú zväčša zapojené dve firmy. Prvá je architektonická kancelária a druhá
je z oblasti veľkokuchynských zariadení tzv.food service poradenská / projekčná firma napr.GastroDizajn. Tieto spoločnosti môžu byť najaté samostatne, ale nemusí to byť pravidlom. V konečnom dôsledku musia tieto spoločnosti medzi sebou úzko komunikovať, aby boli schopné vytvoriť cenovo prijateľný návrh pre investora. Na Slovensku je na to pekné porekadlo ,,viac hláv viac rozumu“
priamo viazaná na vaše menu. V počiatočných fázach sú zväčša zapojené dve firmy. Prvá je architektonická kancelária a druhá
je z oblasti veľkokuchynských zariadení tzv.food service poradenská / projekčná firma napr.GastroDizajn. Tieto spoločnosti môžu byť najaté samostatne, ale nemusí to byť pravidlom. V konečnom dôsledku musia tieto spoločnosti medzi sebou úzko komunikovať, aby boli schopné vytvoriť cenovo prijateľný návrh pre investora. Na Slovensku je na to pekné porekadlo ,,viac hláv viac rozumu“
2.
Začína to
rozhovorom s niekoľkými architektonickými firmami
Architektonická kancelária, ktorú si najímate musí byť schopná vyvolať
niečo ako reštauračný dizajnový zážitok. Existuje veľa nástrah a otázok, s ktorými
sa musí dobrý architekt vysporiadať, aj napriek tomu dokáže o svojom návrhu
rozprávať konštruktívne a s nadšením. Neskúsený architekt vytvorí
desivé scenáre pre celí projekčný tím, čím zapríčiní zdržanie pri realizácii a v nákladoch
sa stane nočnou morou pre investora. Architekt ktorého si vyberiete by mal
zostavovať zvyšok projekčného tímu v rátane konzultanta pre stravovanie.
/obyčajne dôveryhodný šéfkuchár/.
Či ste stavbou od základu, alebo rekonštruujete existujúce priestory,
architekt je zásadný článok pre vytvorenie dobrého dizajnu pre vašu víziu. Nie
je nezvyčajné, aby sa vytvorilo niekoľko kresieb a návrhov. Pokračujte v procese
kreslenia, kým sa vaša vízia nestane realizovateľnou.
3.
Konzultácie a objednanie
poradenskej firmy ktorá má skúsenosti v reštauračnom dizajne
Návrhársky tím
z oblasti reštauračného dizajnu potrebuje architektonický priestor, ktorý musí
využiť funkčne s ohľadom na využiteľnosť plochy. Tento tím by mal byť
zapojený do všetkých rozhodnutí ohľadom priestoru, vrátane baru, zázemia,
posedenia a dokonca aj toaliet.
Tím dizajnu
reštauračnej kuchyne vytvorí špecifikáciu jednotlivých prístrojov z maximálnym
ohľadom na podávané jedlá a menu reštaurácie. Vytvorí mechanické plány pre
architekta a dodávateľov interiéru. Dodá podklady pre konštrukčné priečky,
stavebno-inštalačné práce a predloží všetky dokumenty, ktoré zabezpečia spojenie
konceptu a vízie investora. Prenájom skúseného dizajnéra reštaurácii je
absolútne nevyhnutný krok, ku cenovo dostupnej reštaurácii. Vďaka vysokým
realitným nákladom a nákladom na pracovnú silu, vás nesprávne využitie
priestoru môže stáť váš úspech.
4.
Prečo najímať
reštauračného konzultanta a reštauračného dizajnéra?
Dobre
navrhnutý objekt bude využívať každý štvorcový meter priestoru strategicky a
efektívne. Profesionálne stanovený priestor nemrhá energiou vášho budúceho
tímu. Na zmysli hosťa vplýva vo veľkej miere dizajn reštaurácie. Zákazník ale
aj zamestnanec by mali mať pocit že sa nachádzajú v prostredí s priateľskou
atmosférou. Nechajte reštauračného dizajnéra určiť zodpovedným spôsobom, aké
zariadenia majú byť vo vašej reštaurácii použité. Potom pri výberovom konaní môžete
rozhodnúť, či sú adekvátne vášmu rozpočtu. Kombinácia skvelého architekta a reštauračného
dizajnéra vám zaistí, cenovo dostupný dizajn a efektívny pracovný
priestor. Ich spoločnou snahou musí byť zachytenie všetkých klientových vnemov zraku, vône, dotyku a sluchu.
- Konštruktívny prístup musí byť súčasťou pôvodného procesu plánovania
- Skúsený dizajnér musí pochopiť podstatu cenovo dostupného dizajnu reštaurácie
- GastroDizajn ponúka cenovo dostupné riešenia dizajnu reštaurácií
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára