Stránky

utorok 15. mája 2012

Aká má byť úloha majiteľa reštaurácie?



Pavol Benčík, majiteľ Al Dente Group
Vo viacerých otázkach už máme jasno, no odpoveď na túto nás privedie ku správnemu vnímaniu samých seba v našej reštaurácii. Tí skúsenejší s praxou v oblasti gastronómie majú výhodu oproti nám, ktorý nie sme s fachu ale predsa sme sa rozhodli okúsiť reštauračný chlebíček. Realita, ktorú si musí každý majiteľ uvedomiť je tá že  ZODPOVEDNOSŤ za chod prevádzky si nesiete na svojich pleciach len a len vy sami. Je úplne jedno či ste delegovali prevádzkara alebo šéfkuchára vedením reštaurácie, vy ste toho človeka vybrali na danú pozíciu a ak ste vyberali nesprávne doplatíte na to len vy !!! Strata pre vás ako majiteľa je vždy
finančná lebo podstata prevádzkovania reštaurácie je zisk, o tom som písal 22.apríla ,,Prečo si chcem otvoriť reštauráciu ?" . Najjednoduchším spôsobom ako si uľaviť je hodiť zodpovednosť na tých, ktorý vám  ujmu spôsobili ale to vám určite nepomôže. Nepomôže vám to preto, lebo spôsobenú stratu vám to nevráti. Jediná možnosť je nastaviť pravidlá ,,hry" tak aby zamestnanci jasne vedeli čo od nich vyžadujete a za čo budú dostávať plat, za čo budú zodpovedný a za čo budú odmenený. Týmto témam sa budem zaoberať v nasledujúcich blogoch. Prečo som ale začal písať o pravidlách ? - je to práve z dôvodu vášho postavenia v prevádzke, ktorú plánujete otvoriť. Ne nastavením pravidiel /tie sa dajú kedykoľvek zmeniť/ sa vystavujete do pozície, kde ktokoľvek z vašich podriadených si bude vašu predstavu vysvetľovať po svojom a nakoniec namiesto vedenia/šéfovania začnete ľudí prepúšťať. A ste presne tam kde ste sa ako majiteľ určite nechceli dostať, robíte čašníka, prevádzkara nebodaj pomocného kuchára a ľuďom ktorým ste chceli byť šéfom sa stávate otrokom, alebo  dievčaťom pre všetko. Ste v prevádzke prvý a odchádzate posledný, víkendy netrávite z rodinou a blízkymi ale trčíte vo svojej vysnenej prevádzke. Nemyslím si že táto predstava je tá s ktorou si reštauráciu idete otvárať. Každá z vedúcich pozícií má svoje pravidlá, mieru zodpovednosti si nastavujete ako majiteľ vy sami  a vaša pozícia by v ideálnom prípade mala byť len kontrolná. Upozorňujem že to bude beh na dlhú trať a na Slovensku je tá trať obzvlášť dlhá. Netvrdím aby ste občas nevyskúšali prácu čašníka,  alebo pomocného kuchára, môžete kľudne byť prevádzkarom. Podstatnou vecou je ale poznať úlohy a zodpovednosť každej pozície, ktorú vo vašej prevádzke vytvoríte. Buďte v prvom rade majiteľom a podnikateľom, až potom vám môže otvorenie prevádzky priniesť to za akým účelom ste sa do toho púšťali, slobodu a finančnú nezávislosť. good luck  
Ďalšie užitočné informácie môžete nájsť na našich stránkach - www.gastrodizajn.sk a www.gastrodirect.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára